ORCA Μονοθέσιο: Poseidon Team – Ηλεκτρικά Οχήματα

ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

ORCA Μονοθέσιο: Poseidon Team – Ηλεκτρικά Οχήματα

Η POSEIDON είναι μια φοιτητική, ερευνητική ομάδα οπού αποτελείται κυρίως από προπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τα μέλη της μελετούν, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν πρωτότυπα μονοθέσια οχήματα.

ORCA Poseidon Team

Η Poseidon δεν αποτελεί μια πρόσφατη ερευνητική ομάδα. Η ιστορία της ξεκινάει από το 2012 με το πρώτο όχημα σαν project με το όνομα Trireme (Τριήρης), αποσπώντας λίγο αργότερα το 2014 βραβεία και διακρίσεις. Ύστερα από 2 χρόνια μελέτης και σχεδιασμού, γεννιέται το νέο και δεύτερο κατά σειρά όχημα το 2016 με το χαρακτηριστικό όνομα Orca όπου καταγράφει μεγαλύτερη επιτυχία.

Το μονοθέσιο ORCA της ομάδας Poseidon, μπορεί με μόλις 1 kWh να χαρίσει 500 χλμ αυτονομία. Έχει βραβευτεί με το αντίστοιχο βραβείο κατανάλωσης, καθώς και με  το Design Award, βραβείο για τον πιο ιδιαίτερο και καινοτόμο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί αρκετές φορές στο βάθρο.

Ανάμεσα στο μεγάλο ανταγωνισμό η Poseidon team έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία τόσο για το design όσο και για τη κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, το 2017 στην Αγγλία κατέλαβε την 9η θέση στην γενική κατάταξη και το 1ο βραβείο σχεδιασμού για τον πολύ ιδιαίτερο και καινοτόμο σχεδιασμό του οχήματος. Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς η Poseidon καταλαμβάνει την 1η θέση στον αγώνα της Τουρκίας με ένα αρκετά δυνατό και ανταγωνιστικό αποτέλεσμα κατανάλωσης.

ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η Poseidon συμμετέχει σε κορυφαίους διαγωνισμούς όπως ο SHELL ECO-MARATHON καθώς και στον απαιτητικό διαγωνισμό του FORMULA STUDENT. Βασικό μέλημα της, είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας μέσω από την ανάπτυξη των μονοθεσίων μας.

Η ομάδα απαρτίζεται από δύο project, το Eco και το Racing. Στα πλαίσια του project eco η ομάδα ασχολείται με την ανάπτυξη οχημάτων οικονομίας ενέργειας. Το νεότερο όχημα της Poseidon team στο project eco είναι το πολυβραβευμένο μονοθέσιο Orca.

Η Οrca, είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα κατασκευασμένο αποκλειστικά από μέλη της ομάδας, που συμμετέχει κάθε χρόνο στον διαγωνισμό του Shell Eco Marathon, στην κατηγορία prototype battery electric.

Σκοπός του διαγωνισμού, όπως και του οχήματος, είναι η οικονομία ενέργειας, ενώ δεν λείπουν και οι διακρίσεις υπό αυτόν το σκοπό. Το 2017 καθώς και το 2018, η Orca κατέλαβε την 1η θέση στον διαγωνισμό της ανατολικής Ευρώπης, ενώ το 2017 τιμήθηκε και με το βραβείο design award στον διαγωνισμό της Αγγλίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Poseidon team κατέχει με το παρόν μονοθέσιο και το πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας ενέργειας, με επίδοση 504 χλμ με 1kW ενέργειας.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η Orca ζυγίζει μόλις 26 κιλά, το σασί της είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα και έχει εντυπωσιακά μικρό συντελεστή οπισθέλκουσας, που σημαίνει πως στην μέγιστη ταχύτητα, η αντίσταση που δέχεται από τον αέρα είναι ελάχιστη.

Ο σχεδιασμός και το μειωμένο βάρος είναι αυτά που επιτρέπουν στο όχημα να πετυχαίνει επιδόσεις μεγάλων αποστάσεων με πολύ μικρή κατανάλωση. Το μονοθέσιο είναι ηλεκτροκίνητο, χρησιμοποιεί μια μπαταρία ιόντων λιθίου κατασκευασμένη από τους ηλεκτρολόγους φοιτητές της ομάδας, και ένα DC μοτέρ που μεταδίδει την κίνηση στον πίσω τροχό της.

Οι φοιτητές της Poseidon στοχεύουν πλέον στην βελτιστοποίηση του οχήματος, ώστε να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στους διεθνής διαγωνισμούς, καθώς και στην ένταξη νέων μέλλον στην ομάδα τους υπό το πρίσμα της μάθησης και του πάθους προς τον μηχανοκίνητο αθλητισμό!

Το έτερο και νεότερο project της ομάδας είναι το project racing στο οποίο η ομάδα καλείται να αναπτύξει ένα όχημα επιδόσεων που θα συμμετέχει στον διαγωνισμό Formula student, ο οποίος αποτελεί μια μικρογραφία της F1 προσαρμοσμένη στα πανεπιστημιακά δεδομένα.

Φέτος η Poseidon team βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής του πρώτου της μονοθεσίου του project racing. Το νέο μονοθέσιο θα χρησιμοποιεί θερμικό κινητήρα, συγκεκριμένα έναν κινητήρα Yamaha R6, και θα συμμετέχει στην κατηγορία Combustion vehicle του διαγωνισμού.

Το σασί του θα είναι σωληνωτό κατασκευασμένο από χάλυβα καθώς και θα το περιβάλλει bodywork φτιαγμένο από carbon fiber. Οι εργασίες και κατασκευές μέσα στη χρονιά προβλέπονται πυρετώδεις ώστε η ομάδα να είναι έτοιμη για τους διαγωνισμούς του καλοκαιριού!

Poseidon Team orca

Share this post